Blog

Hieronder vind je een aantal artikels die jou gaan helpen om een nog duidelijker beeld te krijgen van de mogelijkheden van Hypnotherapie.

Home » Blog overzicht » Modelleren is de beste manier om te leren

Modelleren is de beste manier om te leren

Hypnotherapeut Echt Debby Gubbels Modelleren is de beste manier om te leren

Wanneer we geboren worden, ontwikkelt ons brein zich in verschillende stadia. De eerste 2 jaar beweegt ons brein in de delta-staat (< 4 Hz.). Wij volwassenen zouden dan slapen, maar voor baby’s is dat anders. Een baby ervaart zijn omgeving, het kan gewaarworden en het kan ook reageren. Maar het brein is nog niet voldoende ontwikkelt om mee te kunnen doen. Het is alsof ze achter een raam staan en naar buiten kijken waar het allemaal gebeurt, maar niet mee kunnen doen.

Tot ons 7 de levensjaar, ongeveer, functioneren onze hersenen in de theta-staat (4 – 7 Hz.). We noemen het ook wel de verbeeldingsstaat. Dit is ook de reden waarom bij kinderen soms de realiteit en fantasie door elkaar lopen.

           

Misschien kennen jullie het filmpje van de kleuterjuf die zich voor de ogen van haar kinderen, verkleed als Sinterklaas. Ze staat voor de klas en trekt de witte jurk aan, de mantel, ze zet de pruik op en dan de baard. En dan zie je de gezichtjes al veranderen. Dan zet de juf de mijter op en ineens staat daar Sinterklaas. Voor de kinderen is de juf de hele tijd de juf totdat daar ineens Sinterklaas staat. Door het ontbreken van een kritische mind vragen de kinderen zich helemaal niet af hoe het kan, of waar de juf is gebleven. Ze zijn nu gewoon in deze nieuwe realiteit.

 

Vanaf het 7 de jaar begint het kritisch denken zich te ontwikkelen. Ons brein is in de alfa-staat (7 – 14 Hz.), een rustige staat van  bewustzijn, ook wel een lichte trance. Vanaf deze leeftijd beginnen ze ook steeds meer hun eigen persoonlijkheid te ontwikkelen.

We leren en ontwikkelen ons en ons brein wordt steeds actiever. Vanaf ons 12de jaar golft het brein steeds vaker op de frequentie van de Beta-staat (> 14 Hz.), een staat van actief bewustzijn. Het kritische denken is volop in ontwikkeling.

Pas rond ons 24ste is ons brein volledig ontwikkeld.

 

De theta-staat is tevens de staat van hypnose en is dus een staat van verlaagd bewustzijn. Het onbewuste brein staat als het ware volledig open om alle informatie in zich op te nemen. En dat is belangrijk  voor kleine kinderen, omdat ze nog afhankelijk zijn van volwassenen om voor hun primaire levensbehoefte te zorgen.

 

Kleine kinderen moeten duizenden dingen leren. Ze moeten leren hoe ze hun spieren kunnen gebruiken, ze moeten een taal leren, of misschien wel twee. Ze moeten regels leren, leren hoe ze zich moeten gedragen, wat is gewenst en wat niet. “Wat moet ik doen om te krijgen wat ik nodig heb?” En in de theta-staat kan dat ook!

Een van de beste manieren om te leren is om te modelleren. En dat is precies wat kleine kinderen doen. Ze leren van een model, een rolmodel.

Ze nemen hun omgeving veel gedetailleerder waar. Ze nemen emoties gewaar en ook de manier waarop wij daar mee omgaan, hoe wij reageren. Wij staan model voor hoe het moet! Kinderen leren van het (rol)model waar ze door opgevoed worden. Ze leren van dat model. Ze model-leren. En dat voorbeeld nemen ze volledig onbewust over totdat de patronen helemaal eigen voelen.

En dan is het later meestal onze partner die ons daar liefdevol op attent maakt “Je bent precies je moeder!” of “Zo reageert je vader ook altijd!”.

Goed voorbeeld doet goed volgen …

Door je eigen issues aan te gaan en te verwerken, wordt het leven dus niet alleen voor jezelf een stuk lichter, maar zorg je er tevens voor dat je kinderen niet door dezelfde dingen heen hoeven te worstelen. Omdat jij door jouw problemen heen werkt, sta je anders in het leven en geef je dus een heel ander voorbeeld aan je kind. Je bent een heel ander model, waar jouw kind veel van kan leren. En hoe mooi is het als je dát voor je kinderen kunt doen? Wees het beste model dat je kunt zijn zodat je kinderen díe versie modelleren!

 

 

Klik hier om andere blogs te lezen

 

 

Deel deze pagina/dit bericht op: