Lichamelijke klachten

Bij lichamelijke klachten is het altijd heel belangrijk om je door een arts te laten onderzoeken! Je wilt weten wat de oorzaak van je klachten is. 
Soms is er echter geen lichamelijke oorzaak te vinden, ondanks dat de klachten zich wel op het lichamelijk vlak uiten. Dan spreken we van S.O.L.K., Somatisch Onvoldoende verklaarbare Lichamelijke Klachten. 

We kunnen ons allemaal voorstellen wanneer we langdurig worden blootgesteld aan stress dat we daar dan hoofdpijn van kunnen krijgen, migraine zelfs. Maar stress kan ook leiden tot buikpijnklachten en andere verstoringen van de darmen. En stress leidt tot nog veel meer klachten natuurlijk, die zich uiteindelijk op lichamelijk vlak manifesteren, terwijl de echte oorzaak hiervan ergens anders vandaan komt. En zo'n proces verloopt volledig onbewust, natuurlijk.  
Ons onbewuste brein regelt namelijk onze lichamelijke processen, zoals het knipperen met je ogen, je spijsvertering, je bloedsomloop. Je hoeft hier niet over na te denken, je doet het gewoon. En het doet nog veel meer, het zorgt er ook voor dat we kunnen schrijven, lopen, fietsen of autorijden en ook weer zonder hier over na te denken. Ons onbewuste brein creëert patronen voor ons, waardoor we, bijna als vanzelf, heel veel dingen zonder moeite kunnen doen.

Om te bepalen welke patronen het moet creëren voor ons baseert ons brein zich op de volgende twee principes; pijn vermijden en plezier ervaren. Op basis hiervan stuurt het ons gedrag aan. 

Iemand kan bijvoorbeeld last hebben van spanningen. Die spanning leidt tot buikpijn. Om deze pijn te kunnen vermijden, zorgt ons brein er voor dat de ontlasting in onze darmen er snel uit kan, met diarree als gevolg. Wanneer we diarree hebben, laten we vaak al onze plannen varen en blijven we het liefste thuis, omdat we ons daar het fijnste voelen. Dus er is iets wat ons spanning oplevert, waardoor we diarree krijgen, waardoor we thuis blijven en onze plannen (die tot spanning leiden) afzeggen, waardoor we ons weer comfortabel kunnen voelen. Op die manier zorgt ons onbewuste brein dat we de pijn vermijden en weer plezier kunnen ervaren.
Ook bij kinderen zien we vaak onverklaarbare lichamelijke klachten.

Een ander mooi voorbeeld van een S.O.L.K. zijn de verschillende allergieën. Een allergie is een overdreven 
reactie van je immuunsysteem op een ongevaarlijke, lichaamsvreemde stof. Je hoeft dus niet zo te reageren. En de kans is heel groot dat je vroeger inderdaad ook niet zo reageerde. Ooit kon je prima reageren op een allergeen en je kunt je onbewuste opnieuw leren om weer precies zo te reageren. Allergieën zijn heel goed te behandelen d.m.v. Hypnotherapie.

En ook in het geval van pijn maakt ons onbewuste soms een vergissing. Ik neem even als voorbeeld een hernia. Deze hernia is een duidelijke lichamelijke klacht, die geconstateerd kan worden door artsen en gepaard gaat met veel pijn. Een operatie kan er voor zorgen dat de hernia wordt weggenomen. In sommige gevallen echter, blijven mensen toch nog last houden van de pijn. De oorzaak is weg, maar de klacht blijft! Je onbewuste heeft dan wellicht een vergissing gemaakt. In hypnose kunnen we er dan voor zorgen dat de pijn alsnog verdwijnt.
Belangrijke notitie hier; om aan pijnbestrijding te doen is het noodzakelijk dat er een schriftelijke verklaring is van een arts dat de pijn geen functie heeft!


Dus, zoals gezegd kun je hypnotherapie inzetten bij tal van lichamelijke klachten, zoals:
- Allergieën
- Pijn, indien de pijn géén functie heeft (een medische verklaring is hierbij altijd noodzakelijk!)
- Auto immuunziektes
- Chronische buikpijn klachten of Prikkelbare Darm Syndroom
- Migraine
- Fibromyalgie

Hypnotherapie kan zelfs ingezet worden in de strijd tegen kanker. Het kan ondersteunend zijn aan de bestaande behandeling en bijvoorbeeld helpen om sneller te herstellen na een chemokuur. 

Meer informatie? Laat je gegevens hier achter en kom met mij in contact.

 

 

Deel deze pagina/dit bericht op: