Gewoonten

Gewoontes zijn al die handelingen en gedragingen die we automatisch doen, zonder er bij na te denken, als vanzelf. En misschien krijg je daar nu wel allerlei gedachten over, over al die dingen die je automatisch doet. Want dat is echt heel veel! En in de meeste gevallen is dat ook ontzettend handig natuurlijk. Lopen, praten, autorijden, aardappels schillen en ga zo maar door. Je kunt al die dingen (en nog veel meer dus) doen, terwijl je nadenkt over andere zaken of muziek luistert. Veel dingen leren we bewust en kunnen die vervolgens automatisch toepassen. En dat geldt ook voor de manier waarop we reageren op bepaalde situaties, mensen of emoties.  
Ook voor gewoontes geldt dat, wanneer we die doen, we ze meestal onbewust doen. Voor je het weet doe je wat je altijd gedaan hebt, ondanks dat je je misschien had voorgenomen om het anders te gaan doen. En dat komt omdat het je iets oplevert. 
Ons onbewuste brein baseert zich op twee principes om te bepalen welke strategieën handig zijn om in te zetten. En dat is "pijn" vermijden en "plezier" vergroten. En dit bepaalt onbewust al ons handelen.
Onbewust heb je een hele belangrijke waarde gekoppeld aan je gewoonte. Zo levert roken vaak rust op, overmatig eten levert vaak troost op, piekeren leidt vaak tot veiligheid, enzoverder. En die waarde zorgt er voor dat de gewoonte, hoe vervelend ook, in stand gehouden wordt. Anderzijds wordt een gewoonte getriggerd door een vervelend of pijnlijk gevoel; angst, onrust, irritaties bijvoorbeeld.

Je kunt je wel voorstellen dat wanneer je je slecht voelt (verdriet, stress, ongenoegen,...) en je gaat dan iets lekkers eten of roken bijvoorbeeld, dat je je dan beter voelt. Wanneer je dan besluit om te stoppen met overmatig eten of roken en je voelt dat ongenoegen, dan wordt het heel moeilijk om niet terug te vallen in je oude gewoonte, omdat je niets hebt om je beter te voelen. Je ervaart die waarde niet meer die jouw gedrag je oplevert. Wanneer je dat ongenoegen voelt, wil je zo snel mogelijk die specifieke waarde van rust, veiligheid of troost kunnen ervaren. 
Je hebt als het ware, paadjes gecreëerd in je brein en je blijft continu dezelfde weg bewandelen.

In Hypnotherapie kunnen we nieuwe paadjes creëren, nieuwe manieren vinden, die er toe leiden dat je iets anders gaat doen.

Ook bij kinderen zie je dat ze al bepaalde gewoontes hebben ontwikkeld. En soms zie je ook dat ze terugvallen in oude gewoontes, zoals bijvoorbeeld bedplassen. Het grote voordeel bij kinderen is dat hun "paadjes" nog niet zo diep zijn ingesleten, waardoor het makkelijker is om nieuwe paadjes te creëren. 

Je kunt Hypnotherapie dus ook inzetten om bepaald gedrag of gewoontes te veranderen, omdat je het onbewust doet. Je kunt hierbij denken aan:
- te veel snoepen of eten
- Nagelbijten of duimen
- Bedplassen
- Dwangmatige handelingen
- Stotteren


Maar je kunt dus ook denken aan de manier waarop je telkens weer reageert in bepaalde situaties, bij bepaalde mensen of op bepaalde emoties. Je kunt hier bij denken aan:
- jezelf klein maken
- blokkeren
- verantwoordelijkheden op je nek nemen die niet van jou zijn
- anderen pleasen

Wil je hier meer over weten, lees dan ook mijn Blogs of neem vrijblijvend contact met me op om te kijken hoe hypnotherapie jou vooruit kan helpen.

Meer informatie? Laat je gegevens hier achter en kom met mij in contact.

 

 

Deel deze pagina/dit bericht op: