Familieopstelling

Het is een hele bijzondere ervaring om je probleem in een familieopstelling in te brengen.
In een (familie)opstelling is er een vraagsteller en zijn er representanten. De representanten zijn mensen die zich beschikbaar stellen om jouw probleem te verhelderen. Je hoeft dus niemand uit het systeem mee te nemen. Een (familie)opstelling doe je in principe helemaal voor jezelf!
Als vraagsteller hoef je helemaal niets te delen in de groep. Je wijst alleen mensen aan die de mensen mogen representeren die betrokken zijn bij het probleem dat jij ervaart. Dat kunnen familieleden zijn, maar ook teamgenoten op het werk bijvoorbeeld. Elk systeem en elk probleem kan opgesteld worden!
De representanten stappen als het ware in de energie van de persoon die zij mogen representeren. Je ziet dan dat zij de houding van die persoon aannemen of dat ze uitspraken doen die die persoon zelf ook vaak doet. Daaruit blijkt hoe bijzonder het is om met energie te werken.
Als vraagsteller kijk je nu van een afstandje naar dat systeem en het probleem en dat geeft al een hele andere kijk natuurlijk. Doordat de coach vragen stelt aan de representanten, wordt steeds duidelijker waar het pijnpunt zit. Het doel van een opstelling is om tot een inzicht of beter nog tot een oplossing te komen.
Een mooie metafoor voor het familiesysteem is een fontein, waarbij vanuit de bovenste bak het water doorstroomt naar de bak daaronder om vervolgens weer door te stromen naar de bak daaronder. Iedere generatie heeft zijn eigen bak. En wanneer iedereen op zijn eigen plek staat in de fontein, kan het dus lekker doorstromen.
Echter, als kind zijnde, voelen we feilloos aan wanneer het om wat voor reden dan ook niet goed gaat met onze ouders. Vanuit de onvoorwaardelijke liefde die we voor onze ouders voelen zijn we geneigd om de balans te herstellen. We gaan bijvoorbeeld verdriet compenseren, bemiddelen, verantwoordelijkheden overnemen, kortom we doen ons best om de harmonie in het gezin weer te herstellen en daarmee stappen we op de plek van (een van) onze ouders. Daarmee stagneert de stroming en kan het niet anders dan dat iemand en wellicht zelfs meerdere gezinsleden, daar last van ondervinden. Later in ons leven gaan we die aangeleerde strategie vaak ook toepassen binnen ons eigen gezin, maar ook binnen een vriendengroep, het team waar we mee werken of zelfs binnen een hobbygroep. Tot het moment dat we die strategie als een probleem gaan ervaren.
Wanneer we kijken vanuit het systemisch werken dan gelden er een drietal wetmatigheden waar we, als je wilt dat het weer gaat stromen, ons niet aan kunnen onttrekken.
De wet van natuurlijke ordening; er is een volgorde waarin rust wordt ervaren.
De wet van binding; iedereen hoort er bij op zijn eigen plek, met zijn eigen leven en zijn eigen lot.
De wet van geven en nemen; we houden graag balans als het gaat om geven en nemen. De enige uitzondering is tussen ouders en kinderen. Ouders geven en kinderen nemen.
Tijdens een familieopstelling krijg je niet alleen inzicht in het probleem dat je ervaart, maar herstellen we tevens deze wetmatigheden. Je gaat ervaren dat er in ieder geval meer rust komt voor jezelf en er bestaat een redelijke kans dat dit ook voor beweging zorgt in de rest van het systeem. Wanneer iemand uit een bak stapt en weer zijn eigen plek in de fontein inneemt, verandert immers de stroming in de hele fontein.
Een opstelling kunnen we op verschillende manieren doen en het hoeft niet in een groep, maar wanneer we de kracht van de groep gebruiken, ontstaat er iets wat bijna magisch te noemen is. Je zou het voor jezelf moeten ervaren om het écht te kunnen begrijpen.
Ben je geïnteresseerd in een opstelling, met een groep of individueel, neem dan gerust contact met me op.
Deel deze pagina/dit bericht op: