Blog

Hieronder vind je een aantal artikels die jou gaan helpen om een nog duidelijker beeld te krijgen van de mogelijkheden van Hypnotherapie.

Home » Blog overzicht » Volledig in controle tijdens de hypnose

Volledig in controle tijdens de hypnose

Hypnotherapeut Echt Debby Gubbels Volledig in controle tijdens de hypnose

De grootste angst t.a.v. Hypnotherapie, of meer specifiek van Hypnose, is gestoeld op het idee dat iemand niet meer in controle is over wat hij doet of zegt. Mensen denken dat ze willoos in een stoel liggen en dat de ander van alles met ze kan uitspoken. Dat ze zijn overgeleverd aan de willekeur van een vreemde. En als je ooit eens een hypnoseshow hebt gezien, is dat idee ook helemaal niet zo raar. Maar het is niet waar!

Wat er gebeurt in hypnose is dat je je aandacht naar binnen richt en contact maakt met je onbewuste (brein). Dit gaat gepaard met een groeiend gevoel van ontspanning. Hoe meer je kunt ontspannen, hoe beter je je aandacht naar binnen kunt richten. En dat alleen al is een hele prettige staat, natuurlijk. In deze staat is het je onbewuste brein dat met antwoorden komt en dus niet meer het rationeel denkende brein.

En … let nu op … de primaire taak van je onbewuste is om te zorgen voor jouw veiligheid!

Stel nu … het allerergste scenario … je gaat in hypnotherapie, je bent in hypnose en om de een of andere reden valt de hypnotherapeut flauw. Jouw onbewuste brein registreert al snel dat er iets mis is en hij haalt jou uit de hypnose! Als vanzelf kom je er weer uit. En zo is het ook als het gaat om suggesties die een hypnotiseur misschien geeft. Wanneer er suggesties worden gegeven die niet passen binnen jouw normen en waarden, dan zullen die ook niet aangenomen worden door jouw onbewuste brein.

Zo werd er onlangs een artikel gepubliceerd in een vakblad waarin een Showhypnotiseur aan het woord was. Hij vertelde dat hij een groep mensen op het podium had staan en hun allerlei opdrachten (suggesties) gaf die ze dan zouden uitvoeren. Eén van de vrouwen kreeg de suggestie dat ze heel uitbundig ging dansen. Hij knipt in zijn vingers en er gebeurde helemaal niets. Hij probeert het nog een aantal keer, maar telkens tevergeefs. Later sprak hij die vrouw en vroeg haar hoe het kwam dat ze niet ging dansen. Zij antwoordde dat het in haar cultuur niet was toegestaan om te dansen, waardoor ze die suggestie niet aannam! Haar onbewuste brein accepteerde de suggestie niet omdat dit, in de breedste zin van het woord, haar veiligheid in gevaar bracht (ze zou verstoten kunnen worden).

 

Alleen suggesties die goed voelen worden aangenomen en zullen uiteindelijk voor de verandering zorgen. Het is dus ook nooit de therapeut die de verandering maakt. Diegene in de stoel maakt zelf de verandering en hij of zij maakt dus ook alleen maar die verandering die men zelf ook echt wil maken. Diegene in de stoel is volledig in controle!

 

“Maar hoe zit dat dan met die mensen in zo’n show die rondhuppelen als kippen of vol overgave een kung-fu demonstratie geven?” zal je misschien denken. Het is echt wel echt! Maar op de eerste plaats zijn het allemaal mensen uit de zaal die zich vrijwillig aanmelden om mee te doen. Ze willen mee doen! Op de tweede plaats wordt er heel tactisch een selectie gemaakt. Ze testen namelijk hoe gemakkelijk iemand in hypnose gaat en laten alleen die mensen op het podium die heel gemakkelijk en heel snel in hypnose gaan, omdat die ook het meest vatbaar zijn voor zo ongeveer alle suggesties die gegeven worden. En iedereen gaat naar zo’n show, omdat ze geëntertaind willen worden. Daarom worden er natuurlijk suggesties gegeven waar het publiek kostelijk om kan lachen.

 

Met hypnotherapie is de doelstelling natuurlijk heel anders. Iemand wil van zijn probleem af. En tijdens de therapie worden er daarom alleen suggesties meegegeven die leiden naar de oplossing van dat probleem. Er worden alleen goede, helpende suggesties meegegeven, die je onbewuste brein dan ook graag accepteert.

Een interessante vraag om jezelf nu te stellen is dan natuurlijk; als de suggestie om rond te huppelen als een kip, zo gemakkelijk wordt aangenomen, een suggestie waar je verder helemaal niets aan hebt en waar je op geen enkele manier beter van wordt … wat is er dan nog meer mogelijk?

 

 

 

Klik hier om andere blogs te lezen

 

 

Deel deze pagina/dit bericht op: