Blog

Hieronder vind je een aantal artikels die jou gaan helpen om een nog duidelijker beeld te krijgen van de mogelijkheden van Hypnotherapie.

Home » Blog overzicht » Hoe de hechtingsband tussen moeder en kind hersteld kan worden

Hoe de hechtingsband tussen moeder en kind hersteld kan worden

Hypnotherapeut Echt Debby Gubbels Hoe de hechtingsband tussen moeder en kind hersteld kan worden

Hechting is de duurzame affectieve relatie tussen een kind en één of meer opvoeders. Het gaat dus om de emotionele band tussen een kind en zijn opvoeders.

Het proces van hechting is een heel natuurlijk proces en iedere moeder hecht zich onherroepelijk aan haar kind, ongeacht haar eigen achtergrond of ervaringen. Maar soms gebeuren er dingen in het leven die dat proces verstoren.

Deze hechting verstorende gebeurtenissen kunnen we grofweg in 2 categorieën indelen. Ofwel is er sprake van een trauma in het leven van de moeder ofwel zijn moeder en kind vlak na de geboorte van elkaar gescheiden.

 

Gevolgen van onveilige hechting

Kinderen die zich niet veilig hebben kunnen hechten aan een betrouwbare volwassenen, voelen zich vaak heel onzeker, bang, onveilig. En dat uiten ze in ongewenst of onaangepast gedrag. Ze vragen op een vervelende manier om aandacht of bescherming. Dat kan uitgroeien tot gedragsproblemen die kunnen variëren van bedplassen tot onhandelbaar gedrag.

In de ernstige gevallen groeien problemen verder uit tot Borderline Persoonlijkheidsstoornissen, verslavingsproblematiek of criminaliteit.

Veel kinderen die nu worden opgevangen in de jeugdhulpverleningsinstellingen hebben zich nooit veilig kunnen hechten aan een volwassenen.

 

Maar uit verschillende onderzoeken blijkt ook dat er een duidelijke relatie is tussen Hechting Verstorende gebeurtenissen en astma.

Meer dan 80 % van de kinderen met astma, hebben ook hechtingsproblemen. Tegenover 25 % bij gezonde kinderen.

 

Hechtingstherapie

De huidige “erkende” interventies zijn gericht op de interactie tussen moeder en kind. Dat betekent dat er gekeken wordt naar wat de moeder DOET. Maar het probleem zit bij het GEVOEL!

Het zal zeker wel wat resultaten opleveren, maar het biedt geen oplossing voor het probleem!

 

Dr. Toni Madrid is een kinderpsycholoog met ruim 30 jaar ervaring en is al 25 jaar hoogleraar aan de Universiteit van San Francisco.

Zijn onderzoeksgebied is de moeder-kind hechting en kinderastma. En hij kreeg de Hilgard Award voor zijn publicaties over hypnose-gebruik bij kinderen en adolescenten.

Naast de vele onderzoeken heeft hij ook een therapie ontwikkeld. Een therapie die een alternatief biedt voor de traditionele ziekenhuisopnames en -behandelingen die kinderen met astma nu vaak moeten ondergaan.

Omdat er een duidelijke relatie is tussen een onveilige hechting en astma is de therapie gericht op het oplossen van de Hechting Verstorende Gebeurtenissen (HVG’s) en dat doen we bij de moeder. Eenvoudig uitgelegd bestaat de therapie uit drie stappen;

·         Opsporen van de HVG’s

·         Oplossen van HVG’s d.m.v. Hypnose of EMDR

·         Installeren van een nieuwe geboortebeleving d.m.v. hypnose of EMDR

Het gevolg van deze therapie was dat bij meer dan 80% van de kinderen de astma volledig weg was, doordat de hechtingsband bij de moeder hersteld was. Zij gaan medicijnvrij door het leven.

 

En niet alleen kinderen met astma hebben baat bij deze therapie. Ook kinderen die rusteloos zijn, woedeaanvallen hebben of geen affectie tonen, veranderen wanneer hun moeder de hechtingsband weer hersteld. Als vanzelf verandert hun gedrag.

En ook voor de moeders zelf is het heel bevrijdend. Moeders die nog jarenlang depressief zijn geweest, moeders die al jaren met een schuldgevoel rond lopen voelen zich zo opgelucht en helemaal anders na een sessie hechtingstherapie.

En zelfs wanneer het gaat om hechtingsproblemen bij kinderen die geen contact meer hebben met hun biologische moeder, bestaat de mogelijkheid om de hechtingsrelatie alsnog tot stand te brengen met de adoptiemoeder, pleegmoeder of bonusmoeder.

 

Het is ook echt een hele mooie therapie!

Het opsporen van de HVG doen we d.m.v. een vragenlijst die je thuis invult. Die lijst nemen we samen door en we bespreken hoe je die hele periode had willen beleven.

Vervolgens breng ik je in hypnose en laten we het volledig aan je onbewuste over om de HVG’s op te schonen, op te lossen. Je voelt her niets van, het gaat volledig onbewust.

Wanneer de hele periode helemaal vrij is gemaakt van negativiteit is er ruimte voor de nieuwe geboortebeleving, precies zoals die voor jou wenselijk is. We doorlopen de hele periode met precies die emoties en gevoelens die voor jou belangrijk zijn, de zwangerschap, de geboorte, de kraamperiode, en alle levensjaren tot nu.

De moeders beleven de zwangerschap nu vanuit rust of veiligheid en daardoor verandert het hele gevoel. En dat is zo’n mooie ervaring!

 

Eén van de moeders zei na afloop van de sessie

 “Wauw … dit zouden alle moeders moeten doen na de bevalling!”

 

 

 

Klik hier om andere blogs te lezen

 

 

Deel deze pagina/dit bericht op: