Blog

Hieronder vind je een aantal artikels die jou gaan helpen om een nog duidelijker beeld te krijgen van de mogelijkheden van Hypnotherapie.

Home » Blog overzicht » Verander je perceptie op depressie

Verander je perceptie op depressie

Hypnotherapeut Echt Debby Gubbels Verander je perceptie op depressie

Ik wil jullie uitnodigen om alles wat je denkt te weten over een depressie, om alles wat je ooit verteld is geworden over een depressie en zelfs om je eigen overtuigingen en ideeën t.a.v. depressie, om dit voor nu helemaal los te laten. Parkeer het alsjeblief ergens, stop het in een doosje en als je wilt kun je het na het lezen van dit stuk weer mee nemen.

Ik wil graag dat jullie op een andere manier gaan kijken naar wat een depressie is en hoe het ontstaat. Ik wil jullie vragen om je open te stellen voor nieuwe ideeën, gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken. Want alleen door nieuwe inzichten kun je je blik verruimen en kun je nieuwe mogelijkheden gaan zien. En alleen dan kom je ook tot nieuwe oplossingen.

 

Wat is een depressie nu precies? Hoe zit het nu eigenlijk …

Soms zeggen mensen “Ik ben depressief” .. à Echt?? Is dat wie je BENT! Is dat je identiteit, je persoonlijkheid, je karakter?? à Ik dacht het niet!

Soms zeggen mensen “Ik heb een depressie!” of “Ik heb een depressie gekregen”

Maar is dat zo?? Is het een ding? Want als je het hebt en je wilt het niet meer dan kun je het weg leggen!

En af en toe hoor ik mensen zeggen “Ik voel me depressief”

En van al die uitspraken benadert deze natuurlijk al het meest hoe het is, maar nog steeds de vraag … is depressief een emotie, een gevoel?

Want als je gaat kijken naar verschillende mensen die kampen met een depressie dan valt op dat iedereen daar op een andere manier uiting aan geeft. Verschillende mensen doen verschillende dingen. En iedereen doet een depressie dus weer net iets anders!

En let op mensen, want daar zit ook precies de clou! Wanneer je dit kunt claimen, kun je het namelijk ook veranderen! Wanneer je beseft dat het iets is wat je doet, dan kun je dus iets anders doen!

 

Wanneer depressie een patroon wordt

We ontwikkelen onbewust een patroon. Ons onbewuste brein regelt heel veel lichamelijke, emotionele en gedragsmatige processen. Ademhalen, met de ogen knipperen, de bloeddruk en de hartslag, maar ook lopen, fietsen of autorijden doen we allemaal onbewust.

Om zoveel dingen tegelijkertijd te kunnen regelen, ontwikkelt ons onbewuste brein allerlei patronen en strategieën. En om te bepalen welke strategie het handigste is, baseert het zich op 2 principes;

            Pijn vermijden

            Plezier beleven

Dus, even kort door de bocht, we voelen een vervelend gevoel (verdriet, onzekerheid, angst, een pijnlijke emotie …) en dat willen we vermijden. Dus we gaan iets doen, we maken een grapje, maken ons klein of gaan onszelf juist overschreeuwen. Nogmaals iedereen reageert op zijn eigen manier en iedereen doet dus iets anders. Maar dat gedrag zorgt er weer voor dat we opgelucht raken, in controle zijn of ons veilig voelen. En dat is natuurlijk ontzettend belangrijk!!

Wanneer we zo’n proces enkele keren met succes hebben doorlopen, wordt het als vanzelf een patroon.

Het is dus in eerste instantie een oplossing voor een probleem dat je hebt!

En dat blijf je herhalen, dat blijf je doen, geheel onbewust en als vanzelf blijf je die strategie toepassen, totdat er een moment komt waarop die strategie niet meer handig is. Sterker nog, soms wordt de strategie, die ooit een hele goeie oplossing was voor een probleem, ineens zelf het probleem. Je wilt dan wel graag iets anders doen, maar omdat je onbewust continu datzelfde patroon blijft herhalen, lijkt dat heel moeilijk.

In het geval van een depressie ga je naar je huisarts en die adviseert misschien in eerste instantie om naar een psycholoog te gaan. Ze gaat er over praten, krijgt daardoor ook meer inzicht in je eigen gedrag en patronen, maar het lukt nog steeds niet om dat patroon te doorbreken, omdat je het onbewust doet.

Misschien ga je terug naar de huisarts en krijg je anti-depressiva. En nu wordt die pijnprikkel verdoofd die aanleiding is voor dat onbewuste proces. Je gaat merken dat je je anders kunt gedragen. En misschien heb je zelfs het idee dat het een stuk beter met je gaat. Maar de medicatie verdooft niet alleen de pijnprikkel, maar ook alle andere emoties. En dat is voor de meeste mensen uiteindelijk ook niet wat ze willen.

Hoe dan ook, is het probleem nog steeds niet opgelost!

 

Hoe doorbreek je dat patroon?

Hoe los je het dan wel écht op? Ik heb jullie verteld dat ons brein zich op 2 principes baseert om patronen te ontwikkelen; pijn vermijden en plezier beleven.

Om het probleem van een depressie (en ieder ander onbewust patroon) echt op te kunnen lossen is het nodig om met die twee principes te werken.

En dan beginnen we met het laatste.

Ons gedrag levert ons iets op! Troost, veiligheid, rust, …. En dat zijn hele belangrijke waardes. Dit is namelijk de reden waarom we blijven doen wat we tot dan toe gedaan hebben. Maar wanneer we andere manieren hebben die diezelfde waarde vervullen, dan wordt het dus ook gemakkelijker om datgene waar we last van hebben, achterwege te laten. Toch? Het wordt al gemakkelijker.

In hypnose maken we contact met het onbewuste brein en we kunnen het onbewuste brein dan vragen om nieuwe manieren te vinden die dezelfde waarde vervullen. Bewust heb je hier nog geen idee van, maar je gaat wel merken dat je daarna ineens dingen anders doet. Dat je dingen doet die je normaal niet doet of dat je dingen niet meer doet die je normaal wel altijd doet. Dingen die dus dezelfde waarde hebben als je oude gedrag. Dus dat is stap 1! Een hele belangrijke en waardevolle stap.

Maar dan is er nog steeds de aanleiding, de emotie die ons triggert om dat gedrag weer te gaan doen (Lees verder in het blog “De gevoelskant van een depressie”). En natuurlijk willen we ook de aanleiding aanpakken, want wanneer die is opgelost, is er geen enkele reden meer om dat oude gedrag ooit nog te doen. 

 

 

Klik hier om andere blogs te lezen

 

 

Deel deze pagina/dit bericht op: