Blog

Hieronder vind je een aantal artikels die jou gaan helpen om een nog duidelijker beeld te krijgen van de mogelijkheden van Hypnotherapie.

Home » Blog overzicht » De gevoelskant van een depressie

De gevoelskant van een depressie

Hypnotherapeut Echt Debby Gubbels De gevoelskant van een depressie

In het artikel “Verander je perceptie op depressie” kun je lezen hoe een depressie een patroon wordt waar iedereen op een andere manier uiting aan geeft. Wanneer je gaat kijken naar verschillende mensen die met een depressie kampen, zie je dat iedereen iets anders doet. Het is niet voor iedereen hetzelfde. Iedereen heeft hier zijn eigen strategie op ontwikkelt. En hoewel de depressie iets is wat je doet, liggen er wel gevoelens en emoties onder waar we last van hebben en waar we dus op reageren.

Emoties kennen we allemaal; verdriet, angst, boosheid, blijdschap, liefde, trots,..

Hoe het voelt is echter weer voor iedereen anders. Dus iedereen is wel eens boos geweest, maar voor de een voelt dat misschien als een kracht die op komt zetten en die met veel agressie geuit wordt, terwijl het voor iemand anders aan kan voelen als een gevoel dat van binnen blijft borrelen. De emotie kennen we allemaal, maar het gevoel is voor iedereen anders en ook hoe we reageren op dat gevoel is weer voor iedereen anders.

 

Dus wat zijn emoties eigenlijk?

Vanuit het Engels kunnen we het heel mooi verklaren.

Emotion à Energy in Motion!

Het komt van het Latijnse woord Emovere en dat betekent dus “Energie in beweging”. Alles is energie en energie is continu in beweging. En dat geldt ook voor onze emoties. Ze komen en ze gaan!

Op een dag wisselen we meer dan 20.000 keer van emotie! Sinds je hier dit stuk  zit te lezen, zijn er al allerlei emoties gepasseerd en waarschijnlijk heb je ze niet eens opgemerkt. Nieuwsgierigheid, verbazing, irritatie, verveling, hoop, frustratie, boosheid, fascinatie, angst, verdriet … en nog veel meer.

Een emotie blijft gemiddeld maar een paar seconden hangen voordat ze weer vervangen wordt door een andere emotie, tenzij we er aandacht aan geven. Want waar we onze aandacht op richten, dat gaat groeien. We pakken het als het ware vast, staan er bij stil, gaan er over nadenken en maken het op die manier steeds groter. Het lijkt dan alsof het de emotie is die heel lang aan blijft houden, terwijl het feitelijk je gedachten en je ideeën zijn die het groot maken.

 

Er is een onderzoek gedaan onder mensen met een langdurige depressie. Er werd aan hun gevraagd om een jaar lang bij te houden hoe vaak ze zich depressief voelden en ook hoe lang dat gevoel bleef hangen. En toen bleek, na een jaar al die gegevens verzameld te hebben, dat mensen met een depressie gemiddeld genomen over een heel jaar zich in totaal 24 uur depressief voelden! 24 Uur op een heel jaar! Dat is 6,5 minuut per dag.

En ik weet wat jullie nu denken. Ik weet dat het moeilijk is om dit te geloven! Ik heb zelf een paar jaar geleden een flinke Burnout gemaakt voor mezelf en ik heb anderhalf jaar gehuild. Toen ik dit hoorde, dacht ik meteen, “Ik heb echt wel meer dan 24 uur op een heel jaar gehuild!” En dat is ook zo! Maar dat was wat ik deed. Ik huilde! Ik huilde wanneer ik mij verdrietig voelde en ik huilde wanneer ik boos was.

Maar ik huilde dus nog lang nadat het gevoel van verdriet al weer was weggeëbd. Doordat ik er zo veel aandacht aan gaf, ik had er namelijk allerlei gedachtes en ideeën over ook, leek het allemaal veel langer te duren dan feitelijk het geval was.

Het heeft mij heel erg geholpen om te beseffen dat de emotie zelf eigenlijk maar heel even blijft hangen. Dat de emotie zelf eigenlijk heel vluchtig is.

Want nu je weet dat dat verdriet er gemiddeld genomen maar 6,5 minuut per dag is, en wetende dat het dus een aantal keer per dag langs komt, weet je nu ook dat een emotie slechts een aantal seconden aanwezig is.

Toen ik me realiseerde dat een emotie slechts een paar seconden blijft hangen, wist ik ook dat ik sterk genoeg was om de emotie voor een paar seconden te voelen, zodat hij daarna weer door kan gaan. En als ik dat kan, dan kunnen anderen dat ook, en dan kan jij dat dus ook!

In het geval van een depressie is dat wellicht nog niet zo gemakkelijk. De kans is groot dat het in de loop van de tijd zo groot is geworden dat het je helemaal boven je hoofd is gaan groeien. Dan is het raadzaam om die emoties, gevoelens en patronen eerst te neutraliseren. Om ze als het ware weer terug te brengen naar “normale proporties”.

Binnen de hypnotherapie hebben we verschillende mooie technieken die je helpen om die gevoelens snel, effectief en blijvend te transformeren, waardoor je de depressie eindelijk achter je kan laten!

Voor meer informatie kun je altijd vrijblijvend contact opnemen.

 

 

Klik hier om andere blogs te lezen

 

 

Deel deze pagina/dit bericht op: