Blog

Hieronder vind je een aantal artikels die jou gaan helpen om een nog duidelijker beeld te krijgen van de mogelijkheden van Hypnotherapie.

Home » Blog overzicht » Voel je gevoel

Voel je gevoel

Hypnotherapeut Echt Debby Gubbels Voel je gevoel

Dat is namelijk precies de bedoeling van onze emoties. Al onze gevoelens willen gewoon gevoeld worden.

Voor veel mensen is dat moeilijk! We hebben niet geleerd hoe we goed om moeten gaan met onze gevoelens en vaak rationaliseren we ze weg, vluchten we er voor weg, gaan we snel iets anders doen, zodat we ze niet hoeven te ervaren, niet hoeven te voelen. Maar gevoel wil gevoeld worden, hoe dan ook!

Emotie komt van het Latijnse woord Emovere en het betekent Energie in beweging. Meer is het niet. Het is energie en energie is continu in beweging, het komt en het gaat. Emoties blijven nooit langer dan een paar seconden hangen. Lees ook het artikel “De gevoelskant van een depressie”.

Wanneer we onze gevoelens niet toelaten, er voor weg lopen of ze verduwen dan is het alsof we een strandbal onder water proberen te houden. Dat gaat best een hele tijd goed natuurlijk. Soms komt er een golfje en dan is het weer een kwestie van de juiste balans vinden zodat je die strandbal weer onder controle krijgt. Maar het is ook een kwestie van tijd voordat je de grip op die strandbal verliest. En dan springt die strandbal met een ongelooflijke kracht ineens boven het water uit! Niet te houden en niet te stoppen! Het is een kwestie van tijd, want gevoel wil gevoeld worden.

Dus hoe doen we dat dan, voelen?

Sta stil! Stop met wat je aan het doen bent! En laat het gevoel dan helemaal naar boven komen. Richt je aandacht naar binnen en ga ervaren waar begint het gevoel. Soms is het in je onderbuik, in je hartstreek of zelfs ergens op je rug of schouders waar het gevoel begint. Laat het maar komen. Verwelkom het! En accepteer het! Het is immers jouw gevoel en het is er niet voor niets.

Je weet nu dat het niet heel erg lang blijft hangen, dus je kunt er gewoon met je aandacht naar toe gaan en daar blijven, tot het als vanzelf ook weer verdwijnt. Wat wil het je vertellen? Ben je gekwetst? Is er sprake van een gemis of van onrecht? Maar blijf het voelen en stap niet in de valkuil om er weer over na te gaan denken!

Je zult merken dat iedere keer wanneer je je gevoel gaat voelen, dat het niet alleen weer voorbij gaat, maar dat het bovendien elke keer minder wordt. Iedere keer wanneer een bepaald gevoel terug komt en gevoeld mag worden, is het minder intens en minder krachtig.

En dit is het enige wat je hoeft te doen om op een juiste manier met je emoties om te gaan,

zodat je emotioneel goed voor jezelf kunt zorgen.

 

 

 

Klik hier om andere blogs te lezen

 

 

Deel deze pagina/dit bericht op: