Blog

Hieronder vind je een aantal artikels die jou gaan helpen om een nog duidelijker beeld te krijgen van de mogelijkheden van Hypnotherapie.

Home » Blog overzicht » Vele kleine leiden tot grote stressreductie

Vele kleine leiden tot grote stressreductie

Hypnotherapeut Echt Debby Gubbels Vele kleine leiden tot grote stressreductie

De meeste mensen zullen wel herkennen dat er te veel gebeurtenissen op een dag leiden tot irritaties, onzekerheden of belemmeringen. Allemaal kleine stress momentjes, zou je kunnen zeggen. En elke keer wordt je sympathische zenuwstelsel geactiveerd, wat resulteert in een hele serie van lichamelijke processen. Om te kunnen herstellen, activeert je lichaam vervolgens het parasympathische zenuwstelsel. Je lichaam heeft tijd nodig om weer helemaal tot rust te komen. Helaas krijgt het die tijd niet in ons vaak hectische, drukke of prestatiegerichte leven. Voordat ons lichaam heeft kunnen herstellen van het eerste stressmoment, is daar al weer een ander stressmoment, om weer opgevolgd te worden door weer een nieuw stressmoment.
Irritaties, ergernissen, frustraties, boosheid of juist verdriet, gekwetst, onzeker, wellicht wil je van je af spreken, maar doe je het niet. Niets menselijks is ons vreemd. Wellicht heb je goeie ideeën en voornemens, maar voer je ze niet uit. Wellicht wil je graag eens voor je zelf kiezen, maar stel je het belang van anderen toch bovenaan. En meestal zijn het ook nog de mensen die het dichtste bij staan die ons in zo’n situatie neer zetten en die deze gevoelens in ons aanwakkeren. Thuis of op het werk, er valt gewoonweg niet aan te ontsnappen. En met een beetje pech, werkt het ook cumulatief, en zal het voor steeds meer stress zorgen.
Het zijn dingen waar iedereen wel eens last van heeft. Iedereen zal zich hier in herkennen en zal de lijst voor zichzelf nog aan kunnen vullen. Kleine dingen. Daar ga je in ieder geval niet voor naar een therapeut. Maar intussen leveren al die kleine stressmomenten toch de nodige spanning op. En onbewust wordt die spanning steeds groter tot dat de stress zijn tol begint te eisen.
Tijdens het eerste jaar van de opleiding tot hypnotherapeut hadden we een oefengroep waarin enkele studenten tweewekelijks bij elkaar kwamen om de technieken die we geleerd hadden gekregen, te oefenen. Om te kunnen oefenen heb je natuurlijk wel ook iemand nodig die een probleem weg wil werken. Dat is namelijk de enige manier om te weten of het oefenen ook gelukt is. In die tijd hebben we allemaal veel van deze kleinere frustraties of gevoelens van onrust e.d. aangepakt. En ik kan jullie vertellen dat het toch wel veel gemakkelijker leeft wanneer je geen last meer hebt van schuldgevoel, een blokkade om je uit te spreken, of om hulp te mogen ontvangen, om de lat lager te leggen, om geen spanning te voelen wanneer je spreekt voor groepen of bij de tandarts of tijdens een overleg. En zo zijn er nog veel voorbeelden van situaties die me vroeger toch enige mate van stress op zouden leveren. Tegenwoordig merk ik ze vaak niet eens meer op. Ik voel me nu veel rustiger, veel evenwichtiger, doelgerichter, zelfs veel liefdevoller.
Tegenwoordig merk ik mijn irritaties en spanningen, mijn emoties, veel sneller op. Voor de dieperliggende issues wacht ik wel nog steeds tot mijn collega’s weer eens langs komen. Dan blijft het toch raadzaam om je daar door heen te laten leiden.
Maar ik heb ontdekt dat een aantal technieken heel goed zelf toe te passen zijn. Zeker wanneer het gaat om de wat meer oppervlakkige issues, ga ik er rustig voor zitten op een moment dat het mij past. En dan transformeer ik dat gevoel of die beleving, waardoor mijn algehele stresslevel veel lager blijft.
“Mijn doel is om lichter door het leven te gaan.” En ik doe dat door zelfhypnose toe te passen om al die kleine stressmomentjes te neutraliseren, als het ware. Hiermee voorkom ik dat spanning oploopt. En wanneer je nadenkt over al die aandoeningen en ziektes die stress veroorzaakt, voorkom ik waarschijnlijk op de lange termijn een heleboel gezondheidsklachten.
Maar belangrijker vind ik nog hoe ik me NU voel. Ik sta veel (veer)krachtiger, stabieler en lichter in het leven. En dat leidt tot een groot gevoel van dankbaarheid, geluk en vreugde.
Want dat is wat er gebeurt. Door al die kleine “issues” aan te pakken, creëer je ruimte voor iets mooiers, voor iets dat helpend is.
“Het is mijn missie om dat ook voor jou te doen!” Op de eerste plaats door je te informeren over de mogelijkheden die er zijn, hypnotherapie en zelfhypnose. Want wat zou er allemaal in jouw leven veranderen wanneer je je niet meer hoeft te irriteren, wanneer jij je gewoon kunt uitspreken, wanneer er geen drempels meer zijn om dingen te doen of schuldgevoelens om dingen te laten?
Al die dingen waarvoor je nooit naar een therapeut zou gaan, maar waar het ontbreken er van je leven wel een heel stuk lichter zou maken. De directe effecten op korte termijn en de preventieve effecten op de lange termijn, maken zelfhypnose tot een hele waardevolle manier om aan je levensgenot én aan je gezondheid te werken. 
En zelfhypnose, dat kun je zelf ook leren. Als je daar in geïnteresseerd bent, lees dan verder op
https://www.hypnotherapeutecht.nl/cursusaanbod

 

 

Klik hier om andere blogs te lezen

 

 

Deel deze pagina/dit bericht op: