Blog

Hieronder vind je een aantal artikels die jou gaan helpen om een nog duidelijker beeld te krijgen van de mogelijkheden van Hypnotherapie.

Home » Blog overzicht » “Hypnose, durf jij dat?”

“Hypnose, durf jij dat?”

Hypnotherapeut Echt Debby Gubbels “Hypnose, durf jij dat?”

Veel cliënten krijgen deze vraag wanneer ze in hun omgeving vertellen dat ze hypnotherapie ondergaan. En het is jammer dat misvattingen en angst deze mensen er van weer houdt om te kunnen profiteren van de vele voordelen. Want hypnose biedt heel veel mogelijkheden om lichter en gezonder door het leven te gaan, wanneer je de mogelijkheden er van bewust gaat inzetten.
Hypnose is niets anders dan een staat van bewustzijn, van verlaagd bewustzijn om precies te zijn. We kunnen dit meten a.d.h.v. onze hersengolven. En wanneer die op een frequentie golven tussen de 4 en 7 Hz. zijn we in de staat van hypnose, ook wel de theta staat genoemd. Het is een staat waarin we meer in onszelf zijn gericht, waardoor we onze omgeving anders waarnemen, zoals bij dagdromen. Het is een heel natuurlijk proces van onze hersenen en we komen hier een aantal keer per dag, zonder het te weten. Maar we kunnen dit dus sturen. We kunnen er voor kiezen om in de staat van hypnose te geraken. En dat is ook precies één van de voorwaarden om iemand in hypnose te kunnen brengen.
Hoewel het een heel natuurlijk proces is dat plaatsvindt in onze hersenen, is het een proces waar we bewust of onbewust voor kiezen om door heen te gaan. We doen het namelijk zelf! En dat geldt ook wanneer je naar een hypnotherapeut gaat.
De hypnotherapeut begeleidt jou, helpt jou zodat jij jezelf in trance brengt. En om dat te kunnen laten gebeuren moeten we aan tenminste drie voorwaarden voldoen.
1. Je moet het willen! Wanneer je niet wil, kan niemand jou in hypnose brengen
2. Je moet vertrouwen hebben in de hypnotherapeut. Er moet een klik zijn, want je moet ook willen dat deze hypnotherapeut je in hypnose gaat brengen
3. Je moet vrij zijn van angst en weerstand, vrij om je over te geven aan het proces
Een andere misvatting is dat een ander dan de controle heeft. Soms denken mensen dat ”ze weg zijn”. Denk nog eens aan dagdromen. Je krijgt nog steeds alles mee wat er om je heen gebeurt, maar je aandacht gaat er niet naar uit. En wanneer er dan iets gebeurt, iemand laat iets vallen bijvoorbeeld, ben je er metéén weer bij. En zo is het ook in hypnose. Je kunt nog zo diep in hypnose zijn, mocht er iets gebeuren wat je tegen staat, dan ben je er in 1 seconde helemaal uit. Jij houdt de controle. En dat geldt voor suggesties die gegeven worden. Alleen de suggesties die goed en prettig voelen voor jou zul je accepteren.
Wanneer je in hypnose gaat, dan zul je ervaren dat je heel snel, heel diep kunt ontspannen. Je kunt alles even helemaal loslaten en je helemaal overgeven aan dat moment. En dat is eigenlijk voor iedereen een hele prettige ervaring.
Ik gaf al aan dat er vele bijkomende voordelen horen bij hypnose. Het stelt ons namelijk in staat om allerlei onbewuste processen te veranderen, te herschrijven als het ware. Al die dingen die we onbewust doen, automatisch, als vanzelf en waar we last van hebben (gewoontes of patronen) kunnen we hier herprogrammeren. En dat heeft een direct en blijvend effect, waardoor we die patronen doorbreken en daarmee veranderen hoe we reageren. (Hierover kun je meer lezen in mijn andere blogs.)
Wanneer je even stil staat bij het feit dat wij meer dan 95% van de dingen die wij doen, onbewust doen, dan kun je beseffen hoe groot de toepassingsmogelijkheden zijn, wanneer je in hypnose bent. De meeste van die patronen en strategieën zijn gewoon heel handig natuurlijk om die automatisch te doen. Maar soms komen we op een punt in ons leven dat zo’n strategie, zo’n gewoonte of zo’n patroon niet meer handig is. Dan hebben we er last van. En dan is het goed om te weten dat er een mogelijkheid is om dat onbewuste patroon, ook op onbewust niveau aan te pakken en op te lossen. Omdat dat de snelste en meest effectieve manier is.
Je kunt dus op deze manier veranderen hoe je reageert op je emoties, op gebeurtenissen om je heen of op bepaalde mensen. En dit beperkt zich niet alleen tot je reactie. Ook de manier waarop je lichaam reageert, d.m.v. verkrampingen, verhoogde hartslag, huiduitslag, allergieën, buikklachten en nog veel meer, kun je beïnvloeden in de staat van hypnose. En dit geeft grote voordelen voor hoe je nu in het leven staat en voor je gezondheid op de langere termijn.
En gewoon om aan te geven hoeveel er mogelijk is die staat van hypnose, wil ik je graag vertellen dat je in hypnose chronische pijn kunt oplossen en dat je pijn kunt verdoven. Zo kun je in de tandartsstoel zonder spuit en zonder pijn een behandeling ondergaan. Er zijn zelfs hele operaties gedaan met enkel en alleen een hypnotische anesthesie. Vrouwen bevallen pijnloos van hun baby’s m.b.v. hypnose. En zelfs een hypnotische maagband behoort tot de mogelijkheden.
Hypnotherapie is altijd een interessante optie!
Dus durven … waarom zou je dit niet willen?

 

 

Klik hier om andere blogs te lezen

 

 

Deel deze pagina/dit bericht op: