Blog

Hieronder vind je een aantal artikels die jou gaan helpen om een nog duidelijker beeld te krijgen van de mogelijkheden van Hypnotherapie.

Home » Blog overzicht » "Ahh, dat irriteert zó!"

"Ahh, dat irriteert zó!"

Hypnotherapeut Echt Debby Gubbels "Ahh, dat irriteert zó!"

Laatst was een vriend op bezoek en terwijl hij nog wat moest regelen op zijn telefoon, ben ik een boek gaan lezen. Hij zat aan tafel en bleef met een hand over de tafel wrijven. En dit maakt natuurlijk geluid. Vervolgens doet hij met zijn voeten een soort dansje, of zo. En ook dit maakt natuurlijk geluid.
Hoewel ik een paar meter verderop zit en het geluid niet eens zo hard is, kan ik mij niet meer concentreren op mijn boek.  Ik voel onrust in mijn buik en hoe ik ook probeer om te lezen, mijn focus gaat steeds uit naar die geluiden. Het begint me steeds meer te irriteren, maar ik kan toch niet van iemand vragen dat hij geen geluid maakt?
Met alles wat ik de afgelopen jaren geleerd heb, weet ik intussen dat emoties ons iets vertellen. Het is mijn emotie, dus het informatie waar ik iets mee moet. Het is mijn onrust en ik heb er last van.
Binnen de hypnotherapie gebruiken we een techniek waarbij we werken met de submodaliteiten. En deze techniek is heel gemakkelijk ook bij jezelf toe te passen. Om enigszins te kunnen begrijpen hoe deze techniek werkt, is het belangrijk om te weten hoe je onbewuste brein werkt. Ons onbewuste brein is namelijk niet alleen verantwoordelijk voor meer dan 95% van de dingen die we doen op een dag, het heeft een vele grotere verwerkingscapaciteit ( 12 miljoen bits/sec. tegenover ons bewuste brein met 60 bits/sec.) en het werkt ook heel anders. Ons bewuste brein gebruiken we voor alles wat met logica te maken heeft, maar ons onbewuste brein werkt met beelden, herinneringen, dromen, emoties, overtuigingen. En onbewust reageren we op onze emoties of triggers, waardoor ze ons gedrag bepalen.
Om te kunnen begrijpen wat we bewust geleerd hebben, moet je onbewuste brein daar een beeld aan koppelen. En omdat ons onbewuste brein werkt met beelden, kunnen we de submodaliteiten gebruiken om die beelden te veranderen. Daarmee veranderen we namelijk de hele koers van dat onbewuste patroon. Als het beeld anders is, reageren we ook anders, omdat het gevoel dan anders is of omdat de trigger geen trigger meer is.
Met de submodaliteiten bedoelen we alle verschillende eigenschappen van onze zintuigen. We hebben vijf zintuigen waar we allerlei verschillende eigenschappen aan kunnen verbinden. Bij het zicht kun je denken aan, stilstaand of bewegend beeld, in kleur of zwart-wit, helder of vaag, enz. Bij gehoor kun je denken aan hard of zacht volume, het tempo, het timbre, enz. Bij het voelen, is het op of in het lichaam, hoe zou je het gevoel omschrijven?
Wanneer we onze aandacht richten op het gevoel, zoals de onrust, kunnen we dat gevoel omschrijven. Waar voel je het precies? Hoe voelt het aan? Draaiend, pulserend, stekend? Is het zwaar of licht? Stel dat het een vorm heeft, welke vorm heeft het dan? Heeft het een kleur? En zo verder, tot dat het “grijpbaar” wordt.
De onrust voelde ik in mijn maagstreek. Het voelde alsof ik een ballenbak in mijn maag had en iemand die er met een föhn onder bleef blazen, waardoor al die ballen continu naar boven vlogen en weer naar beneden kwamen. Zo stelde ik mij het gevoel van onrust voor. En door er een beeld van te maken, werd het in eens een stuk tastbaarder.
Ons voorstellingsvermogen is heel krachtig, omdat dit de manier is waarop we met ons onbewuste brein communiceren. Door het beeld te veranderen, verander ik ook het gevoel. Dus ik stelde mij eerst voor dat ik de föhn uitzette, waardoor de onrust meteen rustiger werd. Daarna stelde ik mij voor dat ik die ballenbak helemaal had opgeruimd en toen stelde ik mij voor dat er alleen maar een prachtige groene weide was onder een helder blauwe hemel. Dat beeld zorgde voor een heel vredig gevoel, een innerlijke rust waardoor ik mij weer helemaal op mijn boek kon richten.
En dit is slechts een van de vele voorbeelden van hoe ik hypnose bij mijzelf toe pas. Ik erken dat bepaalde emoties er zijn en los ze op. Ik laat mijn (irreële) irritatie niet groeien, zorg voor rust in mezelf en voorkom waarschijnlijk een ruzie.
Voor de zwaardere thema’s is het altijd raadzaam om een hypnotherapeut te raadplegen, maar deze manier is heel geschikt om allerlei “kleinere” belemmeringen op te lossen voor jezelf, onrust, irritaties, lichte spanningen. En dat kan iedereen leren. Want je kunt je wel voorstellen dat je leven een heel stuk rustiger wordt, lichter misschien wel, wanneer je dat soort belemmeringen meteen los kunt laten. Dat heeft grote voordelen voor hoe je nu in het leven staat én voor je gezondheid op de langere termijn.

Wil je weten hoe je dit kunt leren, kijk dan eens bij het cursusaanbod.

 

 

Klik hier om andere blogs te lezen

 

 

Deel deze pagina/dit bericht op: