Blog

Hieronder vind je een aantal artikels die jou gaan helpen om een nog duidelijker beeld te krijgen van de mogelijkheden van Hypnotherapie.

Home » Blog overzicht » Adem diepe ontspanning en versterk je immuunsysteem

Adem diepe ontspanning en versterk je immuunsysteem

Hypnotherapeut Echt Debby Gubbels Adem diepe ontspanning en versterk je immuunsysteem

Lange tijd werd gedacht dat we geen invloed konden uitoefenen op ons autonome zenuwstelsel. Het is Wim Hof gelukt om wetenschappelijk aan te tonen dat we hier wel degelijk invloed op hebben. En dat is fantastisch!
Ons autonome zenuwstelsel regelt namelijk heel veel onbewuste lichaamsprocessen. Het is verantwoordelijk voor de werking van onze organen, het regelt de bloeddruk, onze hartslag, onze spijsvertering, de ademhaling en zorgt en voor ons immuunsysteem. Het doet dus heel belangrijk werk.
Ons autonome zenuwstelsel kent grofweg 2 systemen; het sympathische zenuwstelsel en het parasympathisch zenuwstelsel, een actiemodus en een rustmodus.
Wanneer we in rust zijn, voelen we ons veilig en op ons gemak. De ademhaling is langzaam en gaat diep naar de buik. We hebben een perifere wijde blik. De spieren zijn ontspannen, de bloedtoevoer naar onze organen is optimaal, net als onze spijsvertering én ons immuunsysteem. Ons lichaam kan optimaal functioneren en is in staat om ziekmakers te neutraliseren. We voelen ons ontspannen en fit.
Wanneer ons zenuwstelsel in de actiemodus gaat, komt dat doordat we stress ervaren. Wanneer er sprake is van gevaar, fysiek of psychisch, dan voelen we angst. De amygdala wordt geactiveerd en die zet een hele reeks van lichamelijke processen in werking. Onze ademhaling wordt sneller, net als onze hartslag. Er wordt bloed onttrokken aan onze organen en dat wordt naar onze spieren gestuurd, zodat we klaar zijn om te vechten of te vluchten. Wanneer er sprake is van echt gevaar, we moeten een auto of een bus ontwijken, dan is het heel handig om tijdelijk de spieren van meer zuurstof te voorzien. Als het gevaar geweken is, kunnen we weer naar de rustmodus en kan ons lichaam herstellen.
Tegenwoordig hebben we meer last van psychische bedreigingen dan van de lichamelijke bedreigingen. Deze psychische bedreigingen houden veel langer aan waardoor ons lichaam ook veel langer in de stressmodus blijft. En dit gaat ten koste van heel veel lichamelijke functies. We ervaren veel spierspanning, een snelle, hoge ademhaling en ook onze ogen zijn meer samengeknepen en de focus ligt op “nog meer gevaar”. Onze organen krijgen niet voldoende bloedtoevoer, evenals ons spijsverteringsstelsel en ons immuunsysteem. Ons lichaam komt niet meer aan herstel toe. Hoe langer deze stress aanhoudt, hoe zwaarder het is voor ons lichaam, hoe meer klachten we gaan ervaren.
Angst, stress, onrust, paniek, bezorgdheid, verdriet en alle andere gerelateerde emoties zorgen er voor dat je lichaam in die stressmodus blijft zitten. En zolang je in die modus zit, kunnen je organen hun werk niet goed doen, je spijsvertering werkt niet optimaal en immuunsysteem heeft niet voldoende energie om ziektemakers te neutraliseren.
Op die manier zorgt de angst om ziek te worden, bijvoorbeeld, er juist voor dat je ook daadwerkelijk ziek wordt!
In het begin van dit artikel heb je al gelezen dat we hier invloed op kunnen uitoefenen. Wim Hof heeft aangetoond dat we ons immuunsysteem steeds sterker kunnen maken. Een van de manieren die hij hiervoor gebruikt is de ademhaling.
Ook tijdens hypnose maken we gebruik van onze ademhaling. Bewust sturen we onze ademhaling diep naar onze buik. We maken de ademhaling langzaam, rustig en gelijkmatig. Wanneer we daarbij onze aandacht volledig naar binnen richten, waardoor we de buitenwereld nauwelijks nog waarnemen, ontspant ons lichaam zich meer en meer. Hierdoor wordt een diepe ontspanning mogelijk en dat activeert je parasympathisch zenuwstelsel. Je lichaam komt tot rust en kan herstellen.
Wanneer je in die diepe staat van ontspanning bent, is het daarnaast veel gemakkelijker om je voorstellingsvermogen er bij te gebruiken. Je kunt je op jouw manier voorstellen hoe je lichaam herstelt, hoe je immuunsysteem zijn werk doet of je spijsverteringsstelsel. Datgene wat een boost kan gebruiken, geef je ook daadwerkelijk een boost wanneer je tijdens die diepe ontspanning je voorstellingsvermogen gebruikt. Dit is niet alleen heerlijk, helend en helpend, maar voor velen ook nog eens een hele bijzondere ervaring!

Tijdens onze tweedaagse cursus Zelfhypnose leer je hoe je deze diepe staat van ontspanning kunt bereiken én gebruiken om je gezondheid te verbeteren. Hierover vind je meer informatie bij het kopje "Cursusaanbod".

 

 

Klik hier om andere blogs te lezen

 

 

Deel deze pagina/dit bericht op: