Blog

Hieronder vind je een aantal artikels die jou gaan helpen om een nog duidelijker beeld te krijgen van de mogelijkheden van Hypnotherapie.

Home » Blog overzicht » Trance-formeren

Trance-formeren

Hypnotherapeut Echt Debby Gubbels Trance-formeren

Ik mocht laatst oppassen op mijn buurmeisje van 4, bijna 5, en ik zag haar trance-formeren van een boef naar een politie, naar een superheld, een unicorn, een piraat, een zombie en een ballerina. Niet blijvend natuurlijk, maar de trance-formaties volgden elkaar in een razend tempo op. Als vanzelf trance-formeerde ze zichzelf zo van het ene figuur in het andere. 

Iedereen die wel eens heeft gekeken naar hoe kleinere kinderen spelen, die weet dat bij hen de werkelijkheid en de fantasie door elkaar lopen. Op haar verzoek speelde ik een zombie en toen ik te dicht bij kwam zei ze; “Stop Debby, ik ben bang van kesletjes!” (lees skeletjes). Ik was zowel Debby als een zombie! Zij beleefde zowel de realiteit als de fantasie! 

En dat komt omdat het brein van kinderen nog niet volledig ontwikkeld is. De ontwikkeling van ons brein verloopt volgens een aantal fasen en tussen de 2 en 7 jaar bevinden kinderen zich in de verbeeldingsfase. Deze fase kenmerkt zich omdat het ook een staat van verlaagd bewustzijn is. Een staat waarin we heel veel en heel snel kunnen leren. ( lees ook het blog kinderen-zijn-in-een-continue-staat-van-hypnose). En dat is natuurlijk heel handig, want een piraat heeft andere kwaliteiten dan een ballerina.

Ook wanneer we volwassen zijn, kunnen we nog steeds gebruik maken van deze verlaagde staat van bewustzijn. En dan zijn we net als kleine kinderen ook weer in staat om snel te trance-formeren. Echter … wanneer we als volwassene trance-formeren is het effect wel blijvend.
Binnen de Hypnotherapie gaan we er eigenlijk van uit dat alle kennis, alle oplossingen, alle mogelijkheden al in jou zitten. Er ligt een onvoorstelbaar grote hoeveelheid ongebruikte informatie opgeslagen in ons onbewuste brein. Bewust hebben we hier vaak geen idee van, maar in trance kunnen we het ons her-inneren. Door je aandacht naar binnen te richten en steeds dieper te ontspannen, krijg je weer toegang tot die informatie, tot je eigen ongebruikte kennis. In trance kun je deze onbewuste kennis oproepen en toepassen, waardoor je  trance-formeert.

Wat je trance-formeert is natuurlijk helemaal aan jou. En doorgaans zullen dat alleen zaken zijn waar je last van hebt. Emoties zijn soms uitgegroeid tot het volume dat ze niet-te-hanteren zijn. Maar ook sommige herinneringen roepen nog op tot heftige emoties waardoor we soms buiten proportioneel reageren. Vaker zien we echter dat bepaald gedrag is uitgegroeid tot onbewuste patronen of strategieën die niet langer helpend zijn. Wat het ook is waar je last van het, je heb altijd de mogelijkheid om het te trance-formeren, met als gevolg helpend en constructief gedrag. Nieuwe reactiepatronen die zelfversterkend zijn en op hun beurt vaak weer leiden tot nog meer veranderingen.
En hierin schuilt ook de reden waarom deze trance-formaties blijvend zijn. Ieder van ons heeft zijn eigen unieke mogelijkheden tot groei, om zichzelf te kunnen verbeteren. Wanneer we ons open stellen en ons richten op groei zijn we in staat om blijvend te tranceformeren.

 

 

Klik hier om andere blogs te lezen

 

 

Deel deze pagina/dit bericht op: