Blog

Hieronder vind je een aantal artikels die jou gaan helpen om een nog duidelijker beeld te krijgen van de mogelijkheden van Hypnotherapie.

Home » Blog overzicht » "Nieuwe kinderen" .. stop met etiketten plakken!

"Nieuwe kinderen" .. stop met etiketten plakken!

Hypnotherapeut Echt Debby Gubbels "Nieuwe kinderen" .. stop met etiketten plakken!

Vanuit onze opvoeding hebben we geleerd "Hoe het hoort", hoe we ons horen te gedragen en wat dus normaal is. Zo zijn wij opgevoed, zo zijn onze ouders opgevoed en ook onze grootouders. Dit is de norm!

Wanneer we afwijken van deze norm, wordt het vaak gezien als niet normaal. We gaan op zoek naar antwoorden. Wanneer de "afwijking" van fysieke aard is, gaan we naar de huisarts, een specialist misschien zelfs. Wanneer de "afwijking" ligt in ons gedrag zoeken we ons heil bij een psycholoog of misschien zelfs een psychiater. En ook deze specialisten hebben geleerd te kijken vanuit de norm! Ze geven ons een diagnose, een etiketje, en volgen vervolgens het protocol dat zij aangeleerd hebben gekregen. Vaak komt dit in de praktijk neer op het geven van medicijnen. Medicijnen die de symptomen onderdrukken, waardoor onze "afwijking" weer genormaliseerd wordt. 

Maar wat nou als we als we hier eens even afstand van nemen? Wat als we even uitzoomen en vanuit een ander perspectief gaan kijken? Wat als we de "norm" eens even laten voor wat hij is? Wat zien we dan?

Ik kan je vertellen wat ik zie. Ik zie heel veel kinderen die welliswaar anders zijn, maar juist op een hele bijzondere manier. Ik zie kinderen die Weten, weten dat er meer is dan wij kunnen zien, weten dat alles met elkaar verbonden is, weten wat de waarheid van het leven is. Ik zie kinderen die zich niet laten dwingen in een bepaalde vorm of hokje, die geen autoriteit accepteren als er geen respect is, die zich niet laten dwingen iets te doen waar ze niet in geloven.  Ze zijn eerlijk, oprecht en onafhankelijk. Ik zie kinderen wiens zintuigen bijzonder verfijnd zijn, die communiceren met planten en dieren. Ik zie kinderen die overgevoelig zijn voor (geraffineerde) voedingsstoffen en veel last hebben van allerlei allergie├źn. Ze voelen feilloos aan wat goed en fout is en hebben een uitgesproken rechtvaardigheidsgevoel. 
Ik zie kinderen die vaak alleen staan omdat ze door andere kinderen en/of hun omgeving niet begrepen en geaccepteerd worden, omdat wij denken vanuit de "norm". Ik zie kinderen die van school moeten veranderen, omdat ze de les verstoren of "niet mee kunnen". Vaak ligt het niet aan de intelligentie, maar gaan ze niet mee in het bestaande regime.

Dit zijn echter kinderen met een bijzondere missie in het leven. En ze worden in toenemende aantallen geboren, vooral de laatste 20 jaar. Het zijn "de millenials", de Nieuwe Tijd kinderen.

Zij vragen van ons een andere manier van kijken, een andere manier van leven. En dit maakt het voor ouders, opvoeders en ook leerkrachten vaak behoorlijk lastig! Vaak krijgen ze etiketten zoals Hyperactief of juist hypoactief, PPD-NOS (of een andere titel uit het autisme spectrum), ADHD. De onmacht van ouders en vaak van de leerkrachten zorgt er voor dat deze kinderen sederende medicatie voorgeschreven krijgen. Maar is dat niet de omgekeerde wereld? Is het niet de taak van de volwassenen om te zorgen dat de kinderen krijgen wat ze nodig hebben? Sinds wanneer moeten kinderen gesedeerd worden om het leven van volwassenen draaglijk te maken?

Laat de norm voor wat hij is. Praat, maar vooral luister naar de kinderen. Laat je verbazen! Laat je verrijken!

Ze vragen om een andere aanpak en dat is nog best een uitdaging! Ze houden ons een spiegel voor en het is zeker niet altijd gemakkelijk om in die spiegel te kijken. We zien aspecten van onszelf die we lang geleden hebben weggestopt. Ze vragen van ons om oprecht en eerlijk te zijn, om te luisteren met aandacht en zonder vooroordelen. Ze vragen om serieus genomen te worden. En gezien hun weten, gezien hun missie, verdienen ze het ook om serieus genomen te worden. 

Wanneer wij als volwassenen een manier vinden om ons open te stellen, zullen ook wij hier een beter mens van worden! Dit is onze taak! Niet die van de kinderen!

 

 

Klik hier om andere blogs te lezen

 

 

Deel deze pagina/dit bericht op: