Blog

Hieronder vind je een aantal artikels die jou gaan helpen om een nog duidelijker beeld te krijgen van de mogelijkheden van Hypnotherapie.

Home » Blog overzicht » Wat als dat knagende schuldgevoel er niet meer is?

Wat als dat knagende schuldgevoel er niet meer is?

Hypnotherapeut Echt Debby Gubbels Wat als dat knagende schuldgevoel er niet meer is?

Herken je dat, dat je regelmatig iets aan het doen bent om een ander een plezier te doen, terwijl je zelf nog een hoop te doen hebt, of terwijl je eigenlijk een moment voor jezelf wilde creĆ«ren? En wanneer je dan besluit om die ander een plezier te doen, i.p.v. jezelf, levert je dat vaak ook nog een heleboel frustraties op. Misschien erger je je omdat je je tijd graag anders ingedeeld had. Misschien raak je gefrustreerd omdat je eigen werk nu blijft liggen, waardoor je vanavond nog langer door moet. Misschien word je zelfs een beetje boos op jezelf omdat je het belang van een ander boven je eigen belang stelt. 
Hoe komt het dan dat je dit toch keer op keer blijft doen? 

Dat komt doordat we dingen doen vanwege twee redenen. Enerzijds levert het ons toch iets op, goedkeuring, we worden aardig gevonden, hebben het gevoel op die manier goed genoeg te zijn of misschien zelfs een bepaald gevoel van veiligheid. Allemaal belangrijke waarden om te blijven doen wat we doen, zelfs als we liever iets anders zouden doen.
Anderzijds doen we wat we doen omdat we een bepaald, vervelend of knagend gevoel juist niet willen voelen, zoals schuldgevoel, het gevoel niet sociaal te zijn of angst om buiten de groep te vallen.

En dit alles gaat heel subtiel, heel onbewust, maar is wel van wezenlijk belang voor ons en dit is ook de reden waarom we dat gedrag blijven doen!

Hoe zou je zijn als dat knagende gevoel, als de aanleiding voor dat gedrag er niet meer was? En waar zou je voor kiezen als je die waarde, dat gevoel van veiligheid of goed genoeg zijn, als je daar andere manieren voor zou hebben?

Door middel van Hypnotherapie kunnen we daar de verandering maken. Je kunt je nu waarschijnlijk wel voorstellen dat wanneer er geen schuldgevoel is of geen angst om buiten de boot te vallen, dat het daardoor veel gemakkelijker wordt om je eigen weg te kiezen en precies datgene te doen wat er in jouw leven belangrijk is op dat moment. Daarnaast kun je er in hypnose voor zorgen dat er nieuwe manieren gevonden worden om aan die waarde te voldoen.

In de dagelijkse praktijk betekent dit wanneer iemand je weer eens vraagt om iets voor hem of haar te doen, jij geen knagend gevoel hebt, waardoor je heel gemakkelijk "Nee!" kunt zeggen. Omdat je inmiddels andere manieren hebt gevonden om de veiligheid, de rust of het gevoel goed genoeg te zijn, te bewaren, heb je er verder dus ook helemaal geen last van. 

 

 

Klik hier om andere blogs te lezen

 

 

Deel deze pagina/dit bericht op: