Blog

Hieronder vind je een aantal artikels die jou gaan helpen om een nog duidelijker beeld te krijgen van de mogelijkheden van Hypnotherapie.

Home » Blog overzicht » De logische niveau's van ons gedrag

De logische niveau's van ons gedrag

Hypnotherapeut Echt Debby Gubbels De logische niveau

Hoe we ons gedragen en vooral wat bepaalt hoe we ons gedragen, kunnen we uitleggen aan de hand van de logische niveau’s.

Helemaal onderaan de lijst staat de plaats. Mensen hebben op verschillende plaatsen op de wereld verschillende gewoonte en gedragingen die ze wenselijk of onwenselijk vinden. En ook als je kijkt binnen één en hetzelfde land, zie verschillen in de verschillende provincies en ook of je in een dorp of in een stad opgroeit, vraagt om ander sociaal wenselijk gedrag. De plaats waar we opgroeien bepaalt voor een groot deel onze culturele en maatschappelijke normen en waarden. We zijn nu eenmaal kuddedieren en passen ons aan aan de groep.

En onze normen en waarden bepalen ons gedrag. Zij bepalen hoe we ons gedragen, wat we doen. Hoe vaker we iets doen, hoe beter onze vaardigheden en capaciteiten worden. En op wat we wel en niet kunnen, bouwen we onze overtuigingen. We raken zelfs zo overtuigd dat het ons zelfbeeld bepaalt, onze identiteit. Onze overtuigingen bepalen hoe we onszelf zien, zelfs zo tot het punt dat wij ons er volledig mee identificeren!

We zeggen dan “Ik ben ICT-er”, “Ik ben voetballer” of “Ik ben muzikant”. We identificeren ons met ons beroep of onze hobby. Maar wat als dat werk of die hobby weg valt? Wie ben je dan? 

Taal is heel krachtig in deze. En helaas zeggen we dit niet alleen over onszelf als het gaat over werk of hobby. We zeggen ook “Ik ben lomp!”, “Ik bent echt dom!”, “Ik ben vergeetachtig”, “Ik ben altijd te laat”, “Ik ben depressief”, en ga zo maar door. En let op, op die manier identificeren we onszelf onbewust met iets wat we doen, kunnen of voelen. En dus gedragen we ons ook zo! Maar klopt dit wel? Zijn we wat we doen? Zijn we wat we voelen? Nee natuurlijk niet, we zijn veel meer dan dat!

Boven aan de ladder van de logische niveau’s staat nog onze missie. Onze missie bepaalt de weg die we kiezen voor onze toekomst. En als we onszelf identificeren als “Ik ben een arbeider”, zullen we nooit een miljonair worden.

Dus elk onderliggend niveau bepaalt tevens de bovenliggende niveau’s.

 

Het mooie van deze logische niveau’s is echter dat wanneer je in een bovenliggend niveau iets verandert, je perceptie verandert, daardoor ook je houding verandert, waardoor je nieuwe vaardigheden gaat leren en dus ook nieuw gedrag laat zien.

Ga maar eens na voor jezelf. Stel je voor dat je al 15 jaar voor dezelfde baas werkt. Je werkt hard, je doet het goed en je collega’s zijn tevreden over jou. Je zou wel opslag kunnen gebruiken en je neemt je voor om hier over in gesprek te gaan met je baas. Je hebt je voorbereid en je argumenten klaar. In de auto op weg naar je werk repeteer je voor jezelf hoe je het gesprek gaat voeren. Je komt aan en loopt naar het kantoor van je baas en … niets … je kijkt om je heen of niemand je heeft gezien en loopt snel door.

Wat je hier vaak ziet is dat men onbewust een overtuiging er op na houdt die ons belemmert om datgene te doen wat we eigenlijk wel graag willen. Misschien ben je er van overtuigd dat je toch niet goed genoeg bent (om opslag te krijgen), misschien ben je overtuigd dat anderen er meer recht op hebben en misschien hou je er een hele andere belemmerende overtuiging op na. Deze overtuiging belemmert ons gedrag.

Dus hoe zou het zijn wanneer je een andere, een helpende overtuiging zou hebben?

“€ 200 meer in de maand, dat ben ik echt wel waard!”.

Als je hier tot in het diepste van je kern van overtuigd bent, hoe zou dan zo’n gesprek gaan? Ik kan je verzekeren dat het dan heel anders wordt!

Dus blijf jezelf nieuwe vaardigheden aanleren. Wees voorzichtig waar je jezelf mee identificeert. Zet eens vraagtekens bij je overtuigingen! En denk eens goed na over je missie!

 

“Is het dan zo gemakkelijk om die verandering te maken?” vraag je je wellicht af. Nee, het is niet gemakkelijk! En tegelijkertijd hoeft het ook niet zo moeilijk te zijn. En wat het zeker is, is de moeite waard!

Wanneer jij besluit dat jij de moeite waard bent om het anders te gaan doen, overweeg dan Hypnotherapie, omdat je met hypnotherapie op al deze logische niveau’s snel veranderingen kunt maken, waardoor belemmeringen worden omgezet naar nieuwe mogelijkheden.

 

 

 

Klik hier om andere blogs te lezen

 

 

Deel deze pagina/dit bericht op: